MAC adresa

 

U računarskim mrežama Media Acces Control adresa ili jednostavno MAC adresa je jedinstven označivač ili ključ koji se nalazi u skoro svim mrežnim uređajima. On omogućava jedinstvenu identifikaciju uređaja.

Posebna međunarodna organizacija dodjeljuje skup brojeva proizvođačima mrežnih kartica, tako da ne postoje dvije kartice na svijetu s istim sklopovskim brojem. Na taj način izbjegavaju se 'nesuglasice' između kartica u mrežnom saobraćaju.

Najviše se koristi MAC-48 adresiranje, što znači da je adresa 48-bitna što dalje znači da je potencijalno moguće imati 248= 281474976710656 adresa pa je je mala vjerovatnoća da će jedan uređaj imati istu MAC adresu, i ona je jedinstvena za svaki mrežni uređaj.

(Neki kineski proizvođači ne poštuju ovo pravilo pa se ipak javljaju klonirani brojevi, ali to je stvar nepoštovanja konvencija, a ne njene mogućnosti.)
Sljedeće mreže koriste MAC-48 format za adresiranje:

Ethernet
Token Ring
WiFi
Bluetooth
FDDI
ATM
SCSI i Fibre Channel

Ako ne znate koja je adresa vašeg mrežnog adaptera

Kliknite na Start / Run i u polje upišete cmd pa OK
U komandnom prozoru upišite ipconfig /all pa pritisnite ENTER, nakon čega će MAC adresa biti ispisana pod Physical Address


Na slici vidimo primjer kada ruter prima paket sa svojom MAC adresom, a IP adresa se odnosi na drugu podmrežu. U tom slučaju on zamjenjuje MAC adresu sa MAC adresom odredišnog računara i prosljeđuje paket na odgovarajući mjesto..