modificirano i preuzeto sa MicrosoftOffice sajta

Na start portala

Omogućeno vam je da vidite dvije oblasti radnog lista i da zaključate redove i kolone u jednoj oblasti tako što ćete da zamrznete ili razdjelite okna. Kada okna zamrznete, birate pojedine redove ili kolone koji će ostati vidljivi dok pomerate radni list.

Ove opcije omogućavaju lakše praćenje podataka- uređivanje podataka za lakši pregled.

Pano (okno) zadataka (Task Pane)

Zamrzavanje

Kada zamrznete okna, određeni redovi i kolone ostaju vidljivi prilikom pomeranja na radnom listu. Na primer, ako prvi red u unakrsnoj tabeli sadrži oznake, taj red možete zamrznuti da biste se uverili da će oznake kolona ostati vidljive prilikom pomeranja nadole u unakrsnoj tabeli.

Skrolovanjem (pregled radnog lista u vertikalnom ili horizontalnom smeru) radnog lista uz pomoć klizača, gubimo iz vida naslovne redove i kolone koje opisuju podatke. Na taj način se odmicanjem od početka gubi nit, šta koja kolona (red) označava.Ovaj problem se vrlo lako rešava upotrebom komandi "Freeze/Unfreeze Panes.

freeze

Da bi "zamrznuli" gornji deo radnog lista uradićemo sledeće:
Selektujte gornje naslovne redove (ili kolone), tj. kliknite u bilo koju ćeliju prvog donjeg reda. Na primer, ako naš naslov zauzima prva dva reda, kliknućemo u bilo koju ćeliju u trećem redu.
Izabraćemo meni "Window> Freeze Panes".
Odmah ispod selektovane naslovne linije, pojaviće se tanka horizontalna linija, koja razdvaja gornji ("zamrznuti") deo i donji koji se može nesmetano pregledati.

Da bi uklonili zamrznuta okna, odaberite Unfreeze Panes: sistem je pali/gasi

scrolBar

Podjela

Da biste razdelili okna, postavite pokazivač na scrol bar (okvir za razdeljivanje) na vrhu vertikalne trake za pomeranje ili na desnom kraju horizontalne trake za pomeranje.

razdjelnik Kada se pokazivač promeni u pokazivač razdeljivanja , prevucite okvir za razdeljivanje nadole ili nalevo do željene pozicije.

Kada razdelite okna, Excel kreira dve ili četiri zasebne oblasti radnog lista unutar kojih se možete pomerati, a da pri tom redovi ili kolone u oblasti u kojoj se ne pomerate ostaju vidljivi.

podjela

Ovaj radni list je razdeljen na četiri oblasti. Imajte u vidu da svaka oblast sadrži zaseban prikaz istih podataka.
Oblasti radnog lista možete posmatrati kao više prikaza radnog lista. Ako promenite jednu oblast radnog lista, te promene se automatski odražavaju u drugim oblastima radnog lista.
Razdeljivanje okna je korisno kada želite istovremeno da prikažete različite delove velike unakrsne tabele.
Da biste uklonili razdeljivanje, kliknite dvaput na bilo koji deo razdelne trake koja razdvaja okna.